Palló Imre Művészeti Szakközépiskola

Palló Imre Művészeti Szakközépiskola

Kárpátmedencei Fesztiválzenekari Tábor

Egy másik kiemelkedő fontosságú szakmai rendezvény, amely diákok, egyetemisták és tanárok együttes részvételével zajlott, a Kárpátmedencei Fesztiválzenekari Tábor. A Dr. Palló Imre Alapítvány, a Dr. Palló Imre Művészeti Líceum  és a Magardici Bodurian Alapítvány jó néhány évvel ezelőtt olyan fesztiválzenekari táborok szervezését tűzte ki céljául, amelyek lehetőséget nyújtanak a Kárpát-medence (Erdély, Partium, Magyarország, Kárpátalja) tehetséges hangszeres fiataljainak az együttzenélésre és egyben az interkulturális kapcsolatok kiépítésére, ápolására.tabor07_1 A tábor idejének java részét a szimfonikus, esetenként szolisztikus művekből álló program elsajátítása teszi ki, amit ennek egy koncertsorozat keretében való bemutatása követ.
A turnék helyszínei általában Erdély és Magyarország különbözõ városai (Csíkszereda, Székelyudvarhely, Marosvásárhely, Gyergyószentmiklós, Szeben, Nyírbátor,  Debrecen,  Hévíz,  Kecskemét). A székelyudvarhelyi Dr. Palló Imre Művészeti Líceum  zenekara és a meghívott hangszeresek együttzenélése kihívás mindkét fél számára: a zenekari zenészként való megmérettetés, az új művekkel való megismerkedés, valamint a meghívott neves művészekkel való együttműködés szempontjából.tabor07_2

A táborok és az azt követő koncertsorozatok ugyanakkor kedvezően hatnak az érett zenekari magatartás formálódására, a zenészi összetartozás és munkafegyelem megerősítésére.
Mivel ez a tábor már több ízben megrendezésre került, akárcsak az iskola más komolyzenei megmozdulásai is, kialakult egy koncertlátogató közönség, amely igényli ezeket a klasszikus zenei produkciókat. Nem mellékes az a tény sem, hogy ezeken a hangversenyeken a klasszikus zene remekművei, nagy zenekari apparátust igénylõ darabok kerülnek előadásra.
tabor07_3

Célunk a minél magasabb művészi színvonal megvalósítása. Ezt célozza a neves vendégművészek és vendégtanárok jelenléte táborunkban. A Fesztiválzenekari táborok állandó karmestere dr. Bodurian Aram, a kolozsvári “Gheorghe Dima” Zeneakadémia doktorandusa. Emellett a Fesztiválzenekar vendégkarmesterekkel is dolgozik. A tábor egyik leglelkesebb támogatója és fővédnöke haláláig Ruha István érdemes művész, 57a Magyar Köztársaság kiváló művésze, Erdély történetének legnagyobb hegedűvirtuóza volt. Neki köszönhetõen a fiatal muzsikusok nemcsak rengeteget tanulhattak, de felejthetetlen zenei élmények részesei is voltak.