Palló Imre Művészeti Szakközépiskola

Palló Imre Művészeti Szakközépiskola

Kárpátmedencei Fesztiválzenekari Tábor

A Dr. Palló Imre Alapítvány, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola és a Magardici Bodurian Alapítvány jó néhány évvel ezelőtt olyan fesztiválzenekari táborok szervezését tűzte ki céljául, amelyek lehetőséget nyújtanak a Kárpát-medence (Erdély, Partium, Magyarország, Kárpátalja) tehetséges hangszeres fiataljainak az együttzenélésre és egyben az interkulturális kapcsolatok kiépítésére, ápolására. A táborok idejének java részét a szimfonikus, esetenként szolisztikus művekből álló program elsajátítása tette ki, amit ennek egy koncertsorozat keretében való bemutatása követett.
A turnék helyszínei általában Erdély és Magyarország különböző városai (Csíkszereda, Székelyudvarhely, Marosvásárhely, Gyergyószentmiklós, Szeben, Nyírbátor, Debrecen, Hévíz, Kecskemét)

A székelyudvarhelyi Palló Imre Művészeti Szakközépiskola zenekara és a meghívott hangszeresek együttzenélése kihívásnak számított mindkét fél számára: a zenekari zenészként való megmérettetés, az új művekkel való megismerkedés, valamint a meghívott neves művészekkel való együttműködés szempontjából.

A táborok és az azt követő koncertsorozatok ugyanakkor kedvezően hatnak/hatottak az érett zenekari magatartás formálódására, a zenészi összetartozás és munkafegyelem megerősítésére.
Mivel ez a tábor  több ízben megrendezésre került, akárcsak az iskola más komolyzenei megmozdulásai is, kialakult egy koncertlátogató közönség, amely igényelte ezeket a klasszikus zenei produkciókat. Nem mellékes az a tény sem, hogy ezeken a hangversenyeken a klasszikus zene remekművei, nagy zenekari apparátust igénylő darabok kerültek előadásra. A 2007-2008-as évben, a zenekari táborok megszervezésének eredményeként, kicsúcsosodásaként végre létrejött, és hivatalos intézményként bejegyzésre került a Székelyföldi Filharmónia, a város és a régió szimfonikus zenekara, melynek magját a zenekari táborok egykori résztvevői alkotják.
tabor07_3

Célunk a minél magasabb művészi színvonal megvalósítása. Ezt célozza a neves vendégművészek és vendégtanárok jelenléte táborunkban. A Fesztiválzenekari táborok állandó karmestere dr. Bodurian Aram, a kolozsvári “Gheorghe Dima” Zeneakadémia doktorandusa. Emellett a Fesztiválzenekar vendégkarmesterekkel is dolgozik. A tábor egyik leglelkesebb támogatója és fõvédnöke haláláig Ruha István érdemes művész, 57a Magyar Köztársaság kiváló művésze, Erdély történetének legnagyobb hegedűvirtuóza volt. Neki köszönhetõen a fiatal muzsikusok nemcsak rengeteget tanulhattak, de felejthetetlen zenei élmények részesei is voltak.